Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης


Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουνίου του 2002. Η δημιουργία του είχε ξεκινήσει από το 1996. Σχεδιάστηκε από τη γεωπόνο Χατζηαθανασιάδου Αθηνά και τον αρχιτέκτονα Γιάννη Μήρτσιο και υλοποιήθηκε από το τμήμα πρασίνου και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Σταυρούπολης και συνεχίζει να συντηρείται αποκλειστικά από πόρους του Δήμου Παύλου Μελά.

Καταλαμβάνει ένα χώρο πέντε στρεμμάτων στην περιοχή Άνω Ηλιούπολης του Δήμου Σταυρούπολης και περικλείεται από τις οδούς Κ. Κωνσταντινίδη – Ολύμπου – Περικλέους. Φιλοξενεί 1.000 είδη χαρακτηριστικά της ελληνικής χλωρίδας, αυτοφυή και ξενικά. Η συνολική περιοχή έκτασης 27 στρεμμάτων ήταν παλιά το ρέμα Περικλέους, παραπόταμος του Δενδροποτάμου και μετατράπηκε σε άξονα πρασίνου. Εκεί κατασκευάστηκαν παιδικές χαρές, γήπεδα, αναψυκτήριο, αμφιθέατρο που αποτελούν συμπληρωματικούς χώρους του Βοτανικού κήπου.


O Βοτανικός Κήπος είναι ένας περιφραγμένος χώρος που εσωτερικά οργανώνεται από διαδρομές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να παρατηρεί από κοντά τα φυτά και να έχει πρόσβαση στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Τα τμήματα από τα οποία αποτελείται είναι τα παρακάτω:

Βραχόκηποι
Με την είσοδό μας αντικρίζουμε τρεις βραχόκηπους. Στο σημείο αυτό υπήρχε φυσική κλίση και αξιοποιώντας τη δημιουργούμε βραχόκηπους όπου στον ένα είναι φυτεμένα αρωματικά – φαρμακευτικά και μελισσοτροφικά φυτά, στο δεύτερο κυριαρχούν τα κωνοφόρα και στον τρίτο οι πόες. Προχωρώντας δεξιά στο κεντρικό περιμετρικό διάδρομο πλάτους 5μ, συναντάμε αριστερά φυτά με ιδιαίτερες μορφές : π.χ. Ιτιά (Salix matsudana), και άλλα κρεμοκλαδή είδη.

Τριανταφυλλεώνας
Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης φιλοξενεί εκατόν πενήντα ποικιλίες τριανταφυλλιάς κάθε τύπου κερδίζουν τις εντυπώσεις την άνοιξη.

Κωνοφόρα
Στη βορινή πλευρά του κήπου έχουν τοποθετηθεί οι συλλογές των κωνοφόρων (coniferophyta) όπως κέδροι, έλατα, κυπαρίσσια, πεύκα κ.λ.π.

Εποχιακά
Συνεχίζοντας την πορεία μας αριστερά, συναντάμε ένα πολύχρωμο χαλί με εποχιακά ανοίξεως ή θέρους και βολβώδη, ριζωματώδη, κονδυλώδη φυτά.

Θερμοκήπιο
Στο κέντρο του χώρου υψώνεται ένα επιβλητικό θερμοκήπιο διαστάσεων 21,00 x 15,00μ και ύψους 6,00 μ. Φιλοξενεί τροπικά, υποτροπικά, επίφυτα, σαρκοφάγα φυτά. Στο κεντρικό του τμήμα υπάρχουν 3 λιμνούλες με υδρόβια και υδροχαρή και μια κατασκευή από βράχια όπου ρέει ένας μικρός καταρράχτης ανάμεσα σε πτεριδόφυτα και ορχιδέες. Επίσης υπάρχουν διαδρομές για να βλέπει ο επισκέπτης από κοντά όλα τα φυτά.
Δεξιά του περιμετρικού διαδρόμου τοποθετήθηκαν συλλογές φυτών σύμφωνα με κριτήρια συστηματικής Βοτανικής. Υπάρχουν λοιπόν συλλογές από γνωστές οικογένειες όπως: Caprifoliaceae, Celastraceae, Compositae, Labiatae, Leguminosae, Myrtaceae, Liliaceae, Palmae κ.λ.π.

Κιόσκι
Είναι κατασκευασμένο σε τεχνητό λοφίσκο στο σημείο της καλύτερης θέας. Οκτώ πέτρινες κολόνες στηρίζουν θολωτή μεταλλική κατασκευή στην οποία αναρριχώνται δέκα ποικιλίες γλυτσίνου. Τα πρανή του λοφίσκου καλύπτονται από φυτά εδαφόστρωσης.

Κάκτοι και άλλα παχύφυτα
Σε πήλινες γλάστρες αλλά και στο έδαφος έχουν φυτευτεί εκατό ποικιλίες κάκτων και διαφόρων άλλων παχύφυτων.

Φοινικοειδή και Μεσογειακά φυτά
Στο απάνεμο και προφυλαγμένο τμήμα του ο Βατανικός Κήπος Σταυρούπολης φιλοξενεί τα φοινικοειδή και τα εσπεριδοειδή. Ακόμα υπάρχουν φυτά που κυριαρχούν στο Mεσογειακό τοπίο.
Συνολικά έχουν φυτευτεί περίπου 1000 είδη φυτών. Ο τρόπος φύτευσης έγινε με διαφορετικά κριτήρια. Τα φυτά ταξινομούνται είτε κατά οικογένειες, είτε σύμφωνα με χαρακτηριστικές τους ιδιότητες (αναρριχώμενα, φυτά εδαφόστρωσης, εποχιακά, υδροχαρή, υδρόβια),είτε βάση τύπων κήπων (βραχόκηπος, τριανταφυλλεώνας), είτε σύμφωνα με τις βιολογικές πρώτες ύλες που παράγουν (αρωματικά, ινοφόρα, ελαιοδοτικά κλπ. φυτά).


Ο Βοτανικός Κήπος βρίσκεται στη διεύθυνση Οδός Περικλέους 9Α Σταυρούπολη Τ.Κ. 56431Θεσσαλονίκη κατεβαίνοντας από περιφερειακή την Μακρυγιάννη στο ύψος της Πλατείας Ελευθερίας κατευθυνόμαστε δεξιά στο πάρκο Σόλωνος ή από την Καραολή & Δημητρίου επιλέγουμε την Κ. Κωνσταντινίδη (οδός πάνω από τον Ιερό Ναό του του Αγίου Κωνσταντίνου) και οδηγούμαστε στο Βοτανικό Κήπο. Με το λεωφορείο και με τη γραμμή 34 (Άνω Ηλιούπολη – Αριστοτέλους) του ΟΑΣΘ και στη στάση με το όνομα «Βοτανικός Κήπος».