Σέιχ Σου


Το Σέιχ Σου, αποκαλούμενο και Κέδρινος λόφος, είναι περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης που εκτείνεται στις νότιες και νοτιοδυτικές πλαγιές του Χορτιάτη μέχρι και το δρόμο Επταπυργίου – Ασβεστοχωρίου. . Αποτελεί πνεύμονα της πόλης και χώρο αναψυχής των κατοίκων της. Η ονομασία μεταφράζεται σε νερό του Σεΐχη και προήλθε από τη βρύση που υπήρχε σε μουσουλμανικό νεκρικό μνημείο (τουρμπέ), το ερείπιο του οποίου υπάρχει ακόμα στην τοποθεσία Χίλια Δέντρα.

Από το 1800 έως το 1900 περίπου η περιοχή ήταν δάσος από δρυς. H περιοχή ήταν χέρσα και η πρώτη προσπάθειας αναδάσωσης έγινε το 1929 από τους καθηγητές Π. Kοντό και X. Γεωργόπουλο. Σε διάστημα 60 χρόνων φυτεύτηκαν περίπου 5 εκατομμύρια δέντρα.

Την Κυριακή 6 Ιουλίου 1997 στις 15:35 αναφέρθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης το πρώτο τηλεφώνημα για την μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε τελικά 16.640 στρέμματα, το 55% της έκτασης του.

Στο Σέιχ Σου φιλοξενούνται 277 είδη ανωτέρων φυτών, ανάμεσα στα οποία κάποια προστατευόμενα όπως το χελιδονόχορτο (Digitalis lanata). Το μεγαλύτερο τμήμα του δάσους, περίπου 75%, καλύπτεται από πευκοδάση ενώ σημαντική είναι και η παρουσία , κυρίων αειθαλών και της Αριζόνας. Στις βόρειες και βορειοανατολικές πλευρές του δάσους υπάρχουν σημαντικές εκτάσεις με πουρνάρια, ενώ κατά μήκος των υδάτινων ρευμάτων φύονται πλάτανοι, με κυρίαρχο είδος τον ανατολικό πλάτανο.

Η πανίδα του περιαστικού δάσους Σέιχ-Σου, όπως καταγράφεται, είναι επίσης πλούσια.
Από θηλαστικά συναντούμε λαγούς, αλεπούδες, νυφίτσες, ασβούς, κουνάβια αλλά και μια σειρά ακόμη από εντομοφάγα (σκαντζόχοιρους, κηπομιγαλή) και τρωκτικά ζώα (σκίουρους, αρουραίους, δασοποντικούς, κ.α.).
Αρκετά μεγάλος είναι, επίσης, και ο κατάλογος των πτηνών που φιλοξενούνται στο περιαστικό δάσος και την ευρύτερη περιοχή. Υπολογίζεται ότι στο Σέιχ-Σου συναντώνται πάνω από 80 είδη πτηνών, μεταξύ των οποίων είναι ο φιδαετός, ο κούκος, το χελιδόνι, το ορτύκι, ο τσαλαπετεινός, η πετροπέρδικα, το αηδόνι, το αγριοπερίστερο, η κουκουβάγια, η κίσσα, η τσίχλα και η καρακάξα. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι από τα 407 είδη που αριθμεί η ορνιθοπανίδα της Ελλάδας, το 23,3% συναντάται στο Σέιχ-Σου, επιτρέποντας μας να θεωρήσουμε την ορνιθοπανίδα του δάσους αρκετά πλούσια.
Όσον αφορά στα αμφίβια και στα ερπετά που κατοικούν εδώ, διασημότεροι εκπρόσωποί τους είναι οι σαλαμάνδρες, οι λιμνοβάτραχοι, οι φρύνοι, οι μεσογειακές χελώνες και τα νερόφιδα. Στο Σέιχ Σου συναντώνται τέλος και διάφορα είδη σαύρας, μεταξύ των οποίων είναι και ένα σπάνιο είδος, γνωστό με την ονομασία «κροκοδειλάκι» (ή «κουρκουτάς»).

http://www.seihsou.gr/images/stories/misc/periastikodasos.pdf
 pdf

http://www.seihsou.gr/images/stories/misc/PeriastikoDasosMonopatia.pdf
pdf

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΕΙΧ ΣΟΥ

Άρτεμις - Πηγή Συνταξιούχων (M1)

Το μονοπάτι περιήγησης έχει ως αφετηρία το χώρο Δασικής Αναψυχής '' Άρτεμη '' και τερματισμό το χώρο Δασικής Αναψυχής '' Πηγή Συνταξιούχων '' και έχει μήκος 2.000 μέτρα. Η πρόσβαση στο μονοπάτι γίνεται από το δρόμο προς Ξενοδοχείο Φιλίππειο και Εξοχή διαδρομή που ακολουθεί το μονοπάτι περνάει νότια του Ξενοδοχείου Φιλίππειου μέσα από νεοφυτεία τραχείας Πεύκης και Κυπαρίσσου, η οποία προήλθε από φυσική αναγέννηση μετά την πυρκαγιά του 1997. Τη διαδρομή διακόπτει ένας αντιπυρικός δασικός δρόμος από το Ξενοδοχείο Φιλίππειο προς το Υδραγωγείο του Αγίου Παύλου.

Πηγή Συνταξιούχων - Κρυονέρι (Μ2)

Το μονοπάτι περιήγησης έχει ως αφετηρία το χώρο Δασικής Αναψυχής ''Πηγή Συνταξιούχων'' και τερματισμό το χώρο Δασικής Αναψυχής ''Κρυονερίου'' και έχει μήκος 3.062 μέτρα Η πρόσβαση στο μονοπάτι γίνεται από το δρόμο προς Ξενοδοχείο Φιλίππειο και Εξοχή, καθώς και από την οδό Διαγόρα στην Άνω Τούμπα, βόρεια της Περιφερειακής οδού
Η διαδρομή που ακολουθεί το μονοπάτι περνάει ανατολικά του χώρου Δασικής Αναψυχής ''Άσπρη Πέτρα'' και του Δασικού Πυροσβεστικού Φυλακίου στην περιοχή Αγίου Παύλου και καταλήγει στο χώρο αναψυχής Κρυονερίου, αφού προηγουμένως διακόπτεται από το δασικό αντιπυρικό δρόμο Ζωολογικός Κήπος – Νοσοκομείο Παπανικολάου.
Το μονοπάτι περιήγησης διέρχεται από τμήματα του Δάσους που κάηκαν, καθώς και από τμήματα τα οποία έμειναν ανέπαφα από την πυρκαγιά του 1997. Τη διαδρομή διακόπτει ένας αντιπυρικός δασικός δρόμος από το Ξενοδοχείο Φιλίππειο προς το Υδραγωγείο του Αγίου Παύλου.
Ο πεζόδρομος στην πορεία του έχει κιόσκια, γέφυρες ξύλινες που είναι κατασκευασμένες στα ρέματα της διαδρομής, ξύλινα και πέτρινα σκαλοπάτια, παγκάκια με ή χωρίς σκέπαστρο, δοχεία απορριμμάτων, κ.λ.π.

Μπαρμπαγιώργη - Άγιος Παύλος (Χίλια δένδρα) (Μ3)

Το μονοπάτι περιήγησης έχει ως αφετηρία το χώρο Αναψυχής ''Χίλια Δέντρα'' (Δημοτικό Αναψυκτήριο) και τερματισμό το χώρο Δασικής Αναψυχής ''Μπαρμπαγιώργη'' και έχει μήκος 1.320 μέτρα Η πρόσβαση στο μονοπάτι γίνεται από την περιοχή των Χιλίων Δέντρων μετά το Δημοτικό Αναψυκτήριο προς Θέατρο Δάσους και Ζωολογικό Κήπο και από το δρόμο προς Ξενοδοχείο Φιλίππειο και Εξοχή στη διασταύρωσή του με την Περιφερειακή οδό, βόρεια του γηπέδου ‘Κεραυνού’, στην είσοδο του χώρου αναψυχής ''Μπαρμπαγιώργη''.
Η διαδρομή που ακολουθεί το μονοπάτι περνάει πίσω από τον Ζωολογικό Κήπο, κάτω από τη γέφυρα της Περιφερειακής οδού και με κατεύθυνση βορειοδυτική και πορεία ανοδική φτάνει στο χώρο αναψυχής ''Μπαρμπαγιώργη''.
Το μονοπάτι διέρχεται από τμήματα του Δάσους που κάηκαν, καθώς και από τμήματα τα οποία έμειναν ανέπαφα από την πυρκαγιά του 1997. Τη διαδρομή διακόπτει ένας αντιπυρικός δασικός δρόμος από το Ξενοδοχείο Φιλίππειο προς το Υδραγωγείο του Αγίου Παύλου.
Ο πεζόδρομος στην πορεία του έχει κιόσκια, γέφυρες ξύλινες που είναι κατασκευασμένες στα ρέματα της διαδρομής, ξύλινα και πέτρινα σκαλοπάτια, παγκάκια με ή χωρίς σκέπαστρο, δοχεία απορριμμάτων, κ.λ.π..

Μπαρμπαγιώργη - Πηγή Συνταξιούχων (M4)

Το μονοπάτι περιήγησης έχει ως αφετηρία το χώρο Δασικής Αναψυχής ''Μπαρμπαγιώργη'' και τερματισμό το χώρο Δασικής Αναψυχής ''Πηγή Συνταξιούχων'' με μήκος 635 μέτρα Η πρόσβαση στο μονοπάτι γίνεται από το δρόμο προς Ξενοδοχείο Φιλίππειο και Εξοχή στη διασταύρωσή του με την Περιφερειακή οδό, βόρεια του γηπέδου ‘Κεραυνού’, στην είσοδο του χώρου αναψυχής Μπαρμπαγιώργη και από το Δασικό Αντιπυρικό Δρόμο Υδραγωγείο – Ξενοδοχείο Φιλίππειο.
Η διαδρομή που ακολουθεί το μονοπάτι περνάει νότια του χώρου αναψυχής – θέας Μαύρος Λόφος και με κατεύθυνση ανατολική φτάνει στο χώρο αναψυχής ''Πηγή Συνταξιούχων''. Το μονοπάτι περιήγησης διέρχεται από τμήματα του Δάσους που κάηκαν, καθώς και από τμήματα τα οποία έμειναν ανέπαφα από την πυρκαγιά του 1997.

Θέση Θέας Τούσλα (Παλιό Τυροκομείο )- Σχολή Αρσάκειο (M5)

Το μονοπάτι περιήγησης έχει ως αφετηρία το ύψωμα Τούσλα, πάνω από το παλιό τυροκομείο και τερματισμό το σχολείο Αρσάκειο με μήκος 3.881,0 μέτρα. Η πρόσβαση στο μονοπάτι γίνεται είτε από τη Σχολή Αρσάκειο, είτε από το δασικό δρόμο Περαιβού – Πασχάληδες – Δρόμος προς Εξοχή (χαρακτηρισμένος από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης ως Α11).
Η διαδρομή που ακολουθεί το μονοπάτι έχει ως αφετηρία το ύψωμα Τούζλα, όπου έχει διαμορφωθεί ένας μικρός χώρος θέας με κιόσκι, από εκεί με συνεχή σχεδόν καθοδική πορεία και κατεύθυνση νοτιοανατολική ακολουθεί τη διαδρομή πλησίον του παλιού τυροκομείου και παρακολουθώντας το ρέμα Πασχάλη και το ρέμα Κοντογούρη μέσα από δάσος κωνοφόρων και αείφυλλων και φυλλοβόλων πλατύφυλλων ειδών φτάνει στο κτήμα Κοληρούση. Από εκεί με κατεύθυνση ανατολική και διαδρομή που ποικίλει άλλοτε ανοδική και άλλοτε καθοδική καταλήγει στη διασταύρωση του δρόμου προς Αρσάκειο σχολείο και δασικό δρόμο Αρσάκειο – Κοληρούση – Δεξαμενή δρόμου Περαιβού. Στο τέρμα της διαδρομής του μονοπατιού υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.
Το μονοπάτι περιήγησης διέρχεται από τμήματα του Δάσους που κάηκαν, καθώς και από τμήματα τα οποία έμειναν ανέπαφα από την πυρκαγιά του 1997. Η περιοχή γύρω από το ύψωμα Τούζλα, όπως και γύρω από το κτήμα Κοληρούση έχει καεί και παρουσιάζει εικόνα επικράτησης είτε αείφυλλων πλατύφυλλων ειδών, είτε νεοφυτείας κωνοφόρων. Η νεοφυτεία προέκυψε είτε από τεχνητή αναδάσωση που έγινε από τη Δ/νση Αναδασώσεων Θεσσαλονίκης είτε από φυσική αναγέννηση.
Στη διαδρομή του το μονοπάτι μετά τα πρώτα 400 μέτρα περνάει μέσα από δάσος κωνοφόρων και φυλλοβόλων πλατύφυλλων ειδών κατά μήκος του ρέματος Πασχάλη όπου ο περιηγητής έχει την ευκαιρία να απολαύσει την αρμονία της φύσης. Περίπου στο μέσο της διαδρομής έχει κατασκευαστεί πέτρινη βρύση και θέση ξεκούρασης. Σε όλη τη διαδρομή μέσα από το ρέμα υπάρχουν ξύλινες πεζογέφυρες προσαρμοσμένες στο φυσικό τοπίο. Το σύνολο της διαδρομής του μονοπατιού με τις ήπιες κλίσεις, την κατασκευή σκαλοπατιών στα αναγκαία τμήματα και την εγκατάσταση θέσεων ανάπαυσης προσφέρει στον επισκέπτη άσκηση και απόλαυση της φύσης.

Κρυονέρι -Τούμπα (M6)


Έχει ως αφετηρία τον χώρο δασικής αναψυχής Τούμπα – Μαλακοπή, στην περιοχή που βρίσκεται βόρεια της οδού Περαιβού και τερματισμό το χώρο αναψυχής Κρυονερίου, πλησίον του οικήματος των Συνταξιούχων, με μήκος 1.576,0 μέτρα
Η πρόσβαση στο μονοπάτι γίνεται είτε από το οίκημα Συνταξιούχων, το οποίο βρίσκεται στο τέρμα της οδού Διαγόρα μέσω ανισόπεδης διάβασης οχημάτων και πεζών, είτε από τη γέφυρα που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Περαιβού και διαπερνά κάθετα την Περιφερειακή οδό.
Η διαδρομή που ακολουθεί το μονοπάτι, ξεκινώντας από το χώρο αναψυχής Τούμπα – Μαλακοπή, έχει πορεία με κατεύθυνση δυτική. Στη διαδρομή του διασχίζει μικρολεκάνες απορροής στην περιοχή με πορεία άλλοτε ανοδική και άλλοτε καθοδική, αλλά πάντοτε προσιτή στον επισκέπτη, ώστε να προσφέρεται η δυνατότητα να απολαύσει την ποικιλία του τοπίου. Υπάρχουν περίπου 150 σκαλοπάτια και 4 πεζογέφυρες που καθιστούν την περιήγηση ευχάριστη και εύκολη.
Στην αφετηρία της διαδρομής του μονοπατιού έχει διαμορφωθεί χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Στο τέρμα της διαδρομής υπάρχει το οίκημα συνταξιούχων το οποίο έχει δασικό αναψυκτήριο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου