Το Ρέμα Βαθύλακου - Περπάτημα στη φύση μέσα στη Θεσσαλονίκη


Το Ρέμα Βαθύλακου, στα όρια των Δήμων Χορτιάτη, Πανοράματος και Θέρμης, είναι ένας άγνωστος σε πολλούς βιότοπος με μια όμορφη διαδρομή μήκους 9,3 χλμ.

Το μονοπάτι ξεκινάει από τα όρια του Δήμου Χορτιάτη με το Δήμο Πανοράματος, στην θέση «ΑΝΤΑΣ» και τερματίζει μετά από 9.300 μέτρα περίπου στο τεχνικό φράγμα της Θέρμης.
Το όλο έργο, που φέρει τον τίτλο «Σύνδεση χώρων φυσικής ομορφιάς του ρέματος Βαθύκαλακος, περιαστικού όγκου Ανατολικής Θεσσαλονίκης», χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. και από Εθνικούς πόρους με συνολικό ποσό 300.000 ευρώ.
Οι εργασίες που έχουν γίνει στα 5.650 μέτρα του Μονοπατιού, αφού τα υπόλοιπα 3.650 μέτρα συμπίπτουν με υφιστάμενο χωματόδρομο ή μονοπάτι, αφορούν διάνοιξη μονοπατιού, κατασκευή σκαλοπατιών, εκθαμνώσεις, καθαρισμός από μπάζα, φυτεύσεις δένδρων (ακακίες, συκιές, φτελιές, καρυδιές, πλατάνια), ξύλινα και πέτρινα καθιστικά, πεζογέφυρες, κάδοι απορριμμάτων, κιόσκια, λιθορροπές, ξύλινους τραπεζόπαγκους και πινακίδες κατεύθυνσης.
Ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση, τον διαθέσιμο χρόνο και τη διάθεσή σας, μπορείτε να διανύσετε το σύνολο ή τμήμα του περιπατητικού μονοπατιού. Εάν το διανύσετε όλο, έχετε δύο επιλογές:

• Την κατηφορική και πιο εύκολη . Αρχικά, θα παρκάρετε το αυτοκίνητό σας περίπου 4 χλμ. μετά την πλατεία Πανοράματος, στο κιόσκι που βρίσκεται δίπλα στο στρατόπεδο Παπαπασχάλη. Περπατάτε ακολουθώντας τις ενημερωτικές ταμπέλες.
• Την ανηφορική επιλογή. Μέσω Θέρμης θα φτάσετε και θα σταθμεύσετε το Ι.Χ. σας στο πάρκινγκ στο φράγμα της Θέρμης. Πεζοπορήστε ακολουθώντας τις ταμπέλες.
• Μπορείτε να διανύσετε τμήμα του μονοπατιού. Είτε τα 6,1 χλμ. της διαδρομής Πλατανάκια - φράγμα Θέρμης (ή το αντίστροφο) είτε τα 3,2 χλμ. της διαδρομής στρατόπεδο Παπαπασχάλη - Πλατανάκια (ή το αντίστροφο).

2 σχόλια: